top of page
Caută

Alegerea corecta - Monumente funerare si constructii funerare

Actualizată în: 16 nov. 2021

Vei gasi acest articol folositor daca doresti sa realizezi un monument funerar in memoria persoanelor dragi fara a avea experienta in acest domeniu. Alegerea constructiei funerare trebuie realizata cu atentie deoarece aceasta ramane pe vecie si va reprezenta personele adormite


monumente funerare realizate din granit in Bucuresti - Amintire Vie
Monumente funerare din granit - Amintire Vie

Primul pas in acest proces il reprezinta concesionarea locului de veci in unul din cimitirele de stat, private sau eparhiale (ce apartin de biserica). Unele cimitire ofera posibilitatea concesiunii din timpul vietii iar alte cimitire permit concesionarea doar in urma decesului. Solicita toate informatiile administratiei cimitirului ales si citeste cu atentie contractul de concesionare a locului de veci pentru a nu intampina probleme pe viitor sau taxe ascunse. In Bucuresti, datorita numarului mare de solicitari, locurile de veci au inceput sa fie limitate iar uneori preturile sunt destul de ridicate. Concesiunea locului de veci se poate realiza pe o perioada de 7 ani sau pe viata in functie de cimitirul ales.

Locurile de veci standard pentru o persoana au dimensiunea amprentei de 2,5 x 1,2 m iar cele duble 2,5 x 2,4 m. In functie de nevoi acestea pot fi compartimentate pe nivele subterane prin construirea criptelor etajate. Criptele pot avea intre 1 si 3 nivele si sunt realizate in general din beton sau caramida dupa ce pamantul a fost sapat si evacuat. Despartirea criptelor se realizeaza prin placi de beton armat cu plasa metalica.Costurile pentru realizarea constructiei subterane variaza in functie de cimitirul ales si amplasarea locului de veci. Va prezentam preturile administratiei cimitirelor de stat:

Sapare si evacuare pamant pentru 1 loc de veci cu 3 nivele - 2556 lei

Sapare si evacuare pamant pentru 1 loc de veci cu 2 nivele - 1779 lei

Sapare si evacuare pamant pentru 1 loc de veci cu 1 nivel - 1087 lei

Cripta din caramida pentru 1 loc de veci cu 1 nivel - 3206 lei

Cripta din caramida pentru 1 loc de veci cu 2 niveluri - 5167 lei

Cripta din caramida pentru 1 loc de veci cu 3 niveluri - 7671 lei


Constructii subterane pentru locul de veci

Dupa alegerea tipului de constructie subterana se poate trece la alegerea structurii de suprafata ce include: bordura de imprejmuire a locului de veci, monumentul funerar si capacul pentru acoperirea mormantului. Constructiile funerare de suprafata pot fi realizate in mai multe moduri in functie de preferinte si buget. Deoarece aceasta constructie se realizeaza o singura data in viata, aceasta trebuie aleasa cu atentie pentru a amenaja locul de veci asa cum iti doresti.


Bordura de imprejmuire a locului de veci se poate realiza din beton si apoi se poate placa cu piatra sau se poate realiza din piatra masiva, ce se imbina cu prinderi mecanice. Varianta realizata din piatra masiva este cea mai rezistenta varianta, deoarece nu exista lipituri sau adeziv. In cazul placarii, in timp, pot aparea scurgeri de saruri din interiorul materialului sau placile se pot desprinde daca nu au fost instalate corespunzator.

Pretul bordurilor variaza intre 1500 lei si 6000 lei in functie de materialul ales si includ montajul in cimitir.Monumentul funerar se realizeaza conform preferintelor si a orientarii religioase.

Familia are ultimul cuvant de spus in alegerea monumentului funerar potrivit pentru comemorarea celor dragi. Fiecare monument funerar se va inscriptiona cu numele, datele de nastere si deces, epitafe comemorative si decoratiuni. Pentru un aspect deosebit si unic, monumentele funerare se pot accesoriza cu litere din bronz, crucifixe realizate manual si poze fotoceramice imprimate cu portretele celor adormiti.


Monumente Funerare - Amintire Vie

Capacele pentru acoperierea mormantului faciliteaza accesul catre cripte, spre deosebire de varianta clasica in care se aseaza pamant desupra. Capacul locului de veci se poate realiza din beton armat, granit sau marmura in functie de preferinte si buget. Acestea se pot decora prin sculpturi, gravari si manere din bronz sau inox pentru a facilita manipularea.

Pretul capacelor variaza intre 1600 si 4000 de lei in functie de material si dimensiunea acestuia.


Alegerea materialului potrivit pentru constructia funerara


In Romania cel mai folosit material pentru amenajarea locului de veci este piatra naturala deoarece reprezinta cea mai rezistenta solutie. Piatra naturala aleasa poate fi marmura sau granit. Cea mai populara varianta o reprezinta marmura alba deoarece avem in Romania propria cariera de marmura, la Ruschita, din 1883. Dupa revolutia din 1989, preferintele s-au schimbat odata cu aparitia granitului pe piata din Romania. Granitul este cea mai rezistenta piatra naturala iar aspectul deosebit si pretul accesibil au facut ca acest material sa fie cel mai solicitat in 2019. Paleta de culori pentru granit este aproape infinita, existand in toata lumea cariere ce furnizeaza granit de calitate pietei noastre. Cele mai populare culori sunt Negru, Gri inchis, Gri deschis si Cappuccino.


Constructiile funerare si monumentele funerare din granit sunt cele mai rezistente la momentul actual. Inca din antichitate, granitul a fost folosit la realizarea constructiilor funerare din Egipt ce dainuiesc si astazi. Asadar intre marmura si granit iti recomandam sa alegi granitul daca doresti o constructie durabila a locului de veci. Gravarea numelor si a datelor pe monumentele funerare din granit vor ramane pe viata spre deosebire de gravarea pe monumentele funerare din marmura ce rezista doar cativa ani. Suprafata monumentelor funerare din granit va ramane lucioasa mult timp si va fi usor de intretinut spre deosebire de marmura.


Constructii funerare din granit

Alegerea constructiei funerare ideale pentru tine


Inainte de a alege din oferta de monumente funerare trebuie sa ti cont de urmatoarele aspecte:

  • Dimensiunea locului de veci - pentru a obtine o oferta exacta de pret pentru executarea constructiei funerare este nevoie sa stii dimensiunea pe care o are locul de veci, din cimitir.

  • Bugetul acordat pentru monumentul funerar - exista numeroase solutii economice sau de lux pentru amenajarea locului de veci. Solutia ideala este aleasa in functie de bugetul alocat si preferintele familiei.

Iata cateva clasificari in functie de pret a monumentelor funerare:

  1. Monumente funerare intre 500 lei si 1000 de lei - cele mai ieftine monumente sunt cele realizate din beton insa exista si variante de monumente funerare simple din granit sau marmura ce se incadreaza in acest buget. Inaltimea acestora variaza intre 90 si 120 cm iar grosimea materialului intre 6 si 8 cm. Cele mai economice variante de granit sunt granitul gri deschis si cappuccino. Urmareste ofertele promotionale prezentate online mai ales la sfarsit de sezon, atunci cand exista lichidari de stoc si volumul comenzilor scade. Perioada ideala pentru a comanda monumente economice este octombrie-februarie.

  2. Monumente funerare intre 1000 lei si 2500 lei - in acest buget se incadreaza 90% din monumentele funerare produse din marmura sau granit. Inaltimea acestora este intre 120 cm si 155 cm iar grosimea materialului de 8-10 cm. Modelele din aceasta categorie pot include sculpturi realizate manual si decoratiuni gravate. Cele mai solicitate nuante de granit ce se incadreaza in acest buget sunt cele de granit gri inchis, granit gri deschis si granit cappuccino.

  3. Monumentele funerare de peste 3000 lei - acestea sunt monumentele funerare deosebite ce se pot realiza din marmura sau granit masiv. In acesta categorie intra si monumentele funerare din granit negru, acesta fiind unul din cele mai scumpe materiale de pe piata deoarece are in compozitie foarte mult fier, asadar, ofera cea mai mare rezistenta in timp. Modelele prezentate pot include sculpturi si decoratiuni gravate, vaze pentru flori si felinare pentru candele.

  • Dorinta familiei - cel mai important aspect ce trebuie respectat este dorinta familiei. Familia decide modul in care doreste sa comemoreze persoana draga prin realizarea monumentului funerar. Pentru a ne asigura ca totul iese perfect, punem la dispozitia familiei simulari grafice cu monumentul funerar sau constructia funerara inainte de realizare pentru confirmare. Simularile se pot trimite prin Email, Whatsapp sau Facebook pentru aprobare.

Asteptam solicitarile si intrebarile tale pentru a te ajuta sa realizezi un monument funerar unic. 0735.873.678 - 0760.780.192


20.385 afișări13 comentarii
bottom of page