Alegerea corectă - Monumente funerare și construcții funerare
top of page

Alegerea corectă - Monumente funerare și construcții funerare

Actualizată în: 26 feb.

Vei găsi acest articol folositor dacă dorești să realizezi un monument funerar în memoria persoanelor dragi fără a avea experiență în acest domeniu. Alegerea construcției funerare trebuie realizată cu atenție deoarece aceasta rămâne pe vecie și va reprezenta personale adormite.


monumente funerare realizate din granit in Bucuresti - Amintire Vie
Monumente funerare din granit - Amintire Vie

Primul pas în acest proces îl reprezintă concesionarea locului de veci în unul din cimitirele de stat, private sau eparhiale (ce aparțin de biserică). Unele cimitire oferă posibilitatea concesiunii din timpul vieții iar alte cimitire permit concesionarea doar în urma decesului.


Solicită toate informațiile administrației cimitirului ales și citește cu atenție contractul de concesionare a locului de veci pentru a nu întâmpina probleme pe viitor sau taxe ascunse. În București, datorită numarului mare de solicitari, locurile de veci au inceput să fie limitate iar uneori prețurile sunt destul de ridicate.


Concesiunea locului de veci se poate realiza pe o perioada de 7 ani sau pe viață în funcție de cimitirul ales.


Locurile de veci standard pentru o persoana au dimensiunea amprentei de 2,5 x 1,2 m iar cele duble 2,5 x 2,4 m. În funcție de nevoi acestea se pot compartimenta pe nivele subterane prin construirea criptelor etajate. Criptele pot avea între 1 și 3 nivele și sunt realizate în general din beton sau cărămidă după ce pământul a fost săpat și evacuat. Despărțirea criptelor se realizează prin plăci de beton armat cu plasă metalică.



Costurile pentru realizarea construcției subterane variază în funcție de cimitirul ales și amplasarea locului de veci.


Vă prezentăm prețurile administratiei cimitirelor de stat din Bucureșt actualizat la 10.02.2023:

Săpare și evacuare pământ pentru 1 loc de veci cu 3 nivele - 2800,71 lei

Săpare și evacuare pământ pentru 1 loc de veci cu 2 nivele - 1945,41 lei

Săpare și evacuare pământ pentru 1 loc de veci cu 1 nivel - 1188,56 lei

Criptă din cărămidă pentru 1 loc de veci cu 1 nivel - 10.222,08 lei

Criptă din cărămidă pentru 1 loc de veci cu 2 niveluri - 13.023,03 lei

Criptă din cărămidă pentru 1 loc de veci cu 3 niveluri - 15.862,15 lei


Constructii subterane pentru locul de veci

După alegerea tipului de construcție subterană se poate trece la alegerea structurii de suprafață ce include: bordura de împrejmuire a locului de veci, monumentul funerar și capacul pentru acoperirea mormântului. Construcțiile funerare de suprafață pot fi realizate în mai multe moduri în funcție de preferințe și buget. Deoarece această construcție se realizează o singură dată în viață, aceasta trebuie aleasă cu atenție pentru a amenaja locul de veci asa cum îți dorești.


Bordura de împrejmuire a locului de veci se poate realiza din beton și apoi se poate placa cu piatră sau se poate realiza din piatră masivă, ce se îmbină cu prinderi mecanice. Varianta realizată din piatră masivă este cea mai rezistentă variantă, deoarece nu există lipituri sau adeziv. În cazul placării, în timp, pot apărea scurgeri de săruri din interiorul materialului sau placile se pot desprinde daca nu au fost instalate corespunzător.

Prețul bordurilor variază între 3.500 lei și 6.000 lei în funcție de materialul ales și includ montajul în cimitir.



Monumentul funerar se realizează conform preferințelor și a orientării religioase.

Familia are ultimul cuvânt de spus în alegerea monumentului funerar potrivit pentru comemorarea celor dragi. Fiecare monument funerar se va inscripționa cu numele, datele de naștere și deces, epitafe comemorative și decorațiuni. Pentru un aspect deosebit și unic, monumentele funerare se pot accesoriza cu litere din bronz, crucifixe realizate manual și poze fotoceramice imprimate cu portretele celor adormiți.


Monumente Funerare - Amintire Vie

Capacele pentru acoperirea mormântului facilitează accesul către cripte, spre deosebire de varianta clasică în care se așează pământ desupra. Capacul locului de veci se poate realiza din beton armat, granit sau marmură în funcție de preferințe și buget. Acestea se pot decora prin sculpturi, gravare și mânere din bronz sau inox pentru a facilita manipularea.

Prețul capacelor variază între 2.500 și 5.000 de lei în funcție de material și dimensiunea acestuia.


Alegerea materialului potrivit pentru construcția funerară


În România cel mai folosit material pentru amenajarea locului de veci este piatra naturală deoarece reprezintă cea mai rezistentă soluție. Piatra naturală aleasă poate fi marmură sau granit. Cea mai populara variantă o reprezintă marmura albă deoarece avem în România propria carieră de marmură, la Ruschita, din 1883. După revoluția din 1989, preferințele s-au schimbat odată cu apariția granitului pe piața din România. Granitul este cea mai rezistentă piatră naturală iar aspectul deosebit și prețul accesibil au facut ca acest material să fie cel mai solicitat în prezent. Paleta de culori pentru granit este aproape infinită, existând în toată lumea cariere ce furnizează granit de calitate pieței noastre. Cele mai populare culori sunt Negru, Gri închis, Gri deschis și Cappuccino.


Construcțiile funerare și monumentele funerare din granit sunt cele mai rezistente la momentul actual. Încă din antichitate, granitul a fost folosit la realizarea construcțiilor funerare din Egipt ce dăinuiesc și astăzi. Așadar între marmură și granit îți recomandăm să alegi granitul dacă dorești o construcție durabilă a locului de veci.


Gravarea numelor și a datelor pe monumentele funerare din granit vor rămâne pe viață spre deosebire de gravarea pe monumentele funerare din marmură ce rezistă o perioadă mai scurtă. Suprafața monumentelor funerare din granit va rămâne lucioasă mult timp și va fi ușor de întreținut spre deosebire de marmură.


Constructii funerare din granit

Alegerea construcției funerare ideale pentru tine


Înainte de a alege din oferta de monumente funerare trebuie sa ai în vedere următoarele aspecte:

  • Dimensiunea locului de veci - pentru a obține o ofertă exactă de preț pentru executarea construcției funerare este nevoie să știi dimensiunea pe care o are locul de veci, din cimitir.

  • Bugetul acordat pentru monumentul funerar - există numeroase soluții economice sau de lux pentru amenajarea locului de veci. Soluția ideala este aleasă în funcție de bugetul alocat și preferințele familiei.

Iată câteva clasificări în funcție de preț a monumentelor funerare:

  1. Monumente funerare între 1.000 lei și 1.500 de lei - cele mai ieftine monumente sunt cele realizate din beton însă există și variante de monumente funerare simple din granit sau marmură ce se încadrează în acest buget. Înălțimea acestora variază între 90 și 120 cm iar grosimea materialului între 6 și 8 cm. Cele mai economice variante de granit sunt granitul gri deschis și cappuccino. Urmărește ofertele promoționale prezentate online mai ales la sfârșit de sezon, atunci cand există lichidări de stoc. Perioada ideală pentru a comanda monumente funerare economice este octombrie-februarie.

  2. Monumente funerare între 1.500 lei și 3.500 lei - în acest buget se încadrează 90% din monumentele funerare produse din marmură sau granit. Înălțimea acestora este cuprinsă între 120 cm și 155 cm iar grosimea materialului de 8-10 cm. Modelele din această categorie pot include sculpturi realizate manual și decorațiuni gravate. Cele mai solicitate nuanțe de granit ce se încadrează în acest buget sunt cele de granit gri închis, granit gri deschis și granit cappuccino.

  3. Monumentele funerare de peste 3.500 lei - acestea sunt monumentele funerare deosebite ce se pot realiza din marmură sau granit masiv. În acestă categorie intră și monumentele funerare din granit negru, acesta fiind unul din cele mai scumpe materiale de pe piață deoarece are în compoziție foarte mult fier, așadar, oferă cea mai mare rezistență în timp. Modelele prezentate pot include sculpturi și decorațiuni gravate, vaze pentru flori și felinare pentru candele.

  • Cel mai important aspect ce trebuie respectat este dorința familiei. Familia decide modul în care dorește să comemoreze persoana dragă prin realizarea monumentului funerar. Pentru a ne asigura ca totul iese perfect, punem la dispozitia familiei simulari grafice cu monumentul funerar sau construcția funerară inainte de realizare pentru confirmare. Simularile se pot trimite prin Email, Whatsapp sau Facebook pentru aprobare.

Așteptăm solicitările și întrebările tale pentru a realiza un monument funerar unic. 0735.873.678 - 0760.780.192


28.021 afișări14 comentarii
bottom of page